MODELLPROGRAMOK


Mi az a munkavállalói részvénytulajdon? Munkavállalói részvénytulajdon az, amikor a munkavállalók tulajdonában van az őket foglalkoztató vállalat tőkéjének egy része. Munkavállalói részvénytulajdonról beszélhetünk onnantól kezdve, hogy egy részvény egy munkavállaló tulajdonában van, egészen odáig, hogy a részvények 100%-a a munkavállalók kezében van.

Világszerte kevés modellt lehet találni a munkavállalói részvénytulajdonra (de ezek az adott országok konkrét jogszabályaitól függően számos variációban előfordulnak). Ezek a programok többé kevésbé idomulnak az induló (vagy mikro-) vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások vagy a nagyvállalatok igényeihez.

Mint általában a vállalati tulajdonlást, a munkavállalói részvénytulajdoni programokat is két kategóriába lehet sorolni.: közvetlen, egyéni részvénytulajdon és közvetett, kollektív részvénytulajdon:


A leghagyományosabb és legismerősebb forma a közvetlen, egyéni részvénytulajdon. Ennek eléréséhez a munkavállaló a megtakarításai egy részét vagy egészét vagy más pénzügyi forrásokat felhasználva vásárol a vállalat részvényeiből, így személyes kockázatot vállal. Ezt különböző programok keretében teheti meg. A munkavállalói részvénytulajdoni programok ezen kategóriája gyakorlatilag egyedülálló a kontinentális Európában.

A közvetett, kollektív munkavállalói részvénytulajdon nemigen fordul elő Európában (az Egyesült Királyság kivételével). Ez megmagyarázza azt, hogy a munkavállalói részvénytulajdon Európában szinte nem is létezik a kis- és középvállalatoknál, és a nagyvállalatokon kívül szinte teljesen ismeretlen. Valóban, a kis- és középvállalkozások általában kerülik a részvényeseik számának növelését, függetlenül attól, hogy munkavállalókról van szó, vagy sem. Csak akkor kényszerülnek bele, amikor nagyobbá válnak.

Másrészt az egyik fázis különösen kiválthatja az új részvényesek iránti igényt: az üzleti átállás. Ezért van az, hogy ez az időszak a legjobb arra, hogy a kis- és középvállalkozások bevezessék a munkavállalói részvénytulajdont. A vállalat munkavállalói tulajdonba adására a közvetett, kollektív tulajdonlás a leginkább alkalmas forma. Az ebben a kategóriában található programokat (ESOP, EOT) erre a célra tervezték. Lehetővé teszik, hogy a munkavállalók tulajdonrészt – gyakran 100%-os részt – szerezzenek a vállalatukban, anélkül, hogy a megtakarításaikat vagy a saját pénzügyi erőforrásaikat használnák fel, így személyes kockázatot nem kell felvállalniuk.

A közvetett, kollektív munkavállalói részvénytulajdoni programok (ESOP, EOT) segíti a vállalatok munkavállalói tulajdonba adását, amit a közvetlen, egyéni részvénytulajdoni programok csak nagy nehézségek és költségek árán érhetnek el, mivel a munkavállalói megtakarítások általában nem elegendőek erre a célra.

Több információ    

 

 

 


 

 

For information and contact
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 Fax: +32(0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.