Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2022. SZEPTEMBER

 Mi az a munkavállalói részvénytulajdon?

Mi az a munkavállalói részvénytulajdon? Munkavállalói részvénytulajdon az, amikor a munkavállalók tulajdonában van az őket foglalkoztató vállalat tőkéjének egy része. Munkavállalói részvénytulajdonról beszélhetünk onnantól kezdve, hogy egy részvény egy munkavállaló tulajdonában van, egészen odáig, hogy a részvények 100%-a a munkavállalók kezében van.

Világszerte kevés modellt lehet találni a munkavállalói részvénytulajdonra (de ezek az adott országok konkrét jogszabályaitól függően számos variációban előfordulnak). Ezek a programok többé kevésbé idomulnak az induló (vagy mikro-) vállalkozások, illetve a kis- és középvállalkozások vagy a nagyvállalatok igényeihez.

Mint általában a vállalati tulajdonlást, a munkavállalói részvénytulajdoni programokat is két kategóriába lehet sorolni.: közvetlen, egyéni részvénytulajdon és közvetett, kollektív részvénytulajdon:


A leghagyományosabb és legismerősebb forma a közvetlen, egyéni részvénytulajdon. Ennek eléréséhez a munkavállaló a megtakarításai egy részét vagy egészét vagy más pénzügyi forrásokat felhasználva vásárol a vállalat részvényeiből, így személyes kockázatot vállal. Ezt különböző programok keretében teheti meg. A munkavállalói részvénytulajdoni programok ezen kategóriája gyakorlatilag egyedülálló a kontinentális Európában.

A közvetett, kollektív munkavállalói részvénytulajdon nemigen fordul elő Európában (az Egyesült Királyság kivételével). Ez megmagyarázza azt, hogy a munkavállalói részvénytulajdon Európában szinte nem is létezik a kis- és középvállalatoknál, és a nagyvállalatokon kívül szinte teljesen ismeretlen. Valóban, a kis- és középvállalkozások általában kerülik a részvényeseik számának növelését, függetlenül attól, hogy munkavállalókról van szó, vagy sem. Csak akkor kényszerülnek bele, amikor nagyobbá válnak.

Másrészt az egyik fázis különösen kiválthatja az új részvényesek iránti igényt: az üzleti átállás. Ezért van az, hogy ez az időszak a legjobb arra, hogy a kis- és középvállalkozások bevezessék a munkavállalói részvénytulajdont. A vállalat munkavállalói tulajdonba adására a közvetett, kollektív tulajdonlás a leginkább alkalmas forma. Az ebben a kategóriában található programokat (ESOP, EOT) erre a célra tervezték. Lehetővé teszik, hogy a munkavállalók tulajdonrészt – gyakran 100%-os részt – szerezzenek a vállalatukban, anélkül, hogy a megtakarításaikat vagy a saját pénzügyi erőforrásaikat használnák fel, így személyes kockázatot nem kell felvállalniuk.

A közvetett, kollektív munkavállalói részvénytulajdoni programok (ESOP, EOT) segíti a vállalatok munkavállalói tulajdonba adását, amit a közvetlen, egyéni részvénytulajdoni programok csak nagy nehézségek és költségek árán érhetnek el, mivel a munkavállalói megtakarítások általában nem elegendőek erre a célra.

Több információ    

Sajtófigyelő
2022 augusztusában hónapban 18 figyelemre méltó cikket találtunk 5 országból: Csehország, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, USA.
Czech Republic: Legislation to promote employee share ownership in the Czech Republic? The debate has begun.
France: Samse Group is an emblematic company for employee share ownership in France. First international employee share plan for Rémy-Cointreau. New employee share plans for Axa, for Elis. Transmission failed for the 90 employees of Acropole.
Italy: Employee share ownership in Italy: different cases and multiple opportunities.
UK: Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of: Concepto Diagnostics, BCMS, Minehead Medical Centre, Getech, Turnaround Publisher Services. The Welsh Government is committed to doubling the number of employee-owned businesses by 2026.
USA: In their new book, "Ownership: Reinventing Companies, Capitalism, and Who Owns What", Corey Rosen and John Case make the argument that capitalism is broken. Wealth has concentrated while wealth insecurity has soared. Public companies are focused almost solely on the short term, while private equity firms focus on buying and flipping firms in just a few years. Yet there is another model that eliminates that problems entirely: Employee ownership.
A recent study finds that workers at private companies owned by employee stock ownership plans place a higher priority on their company's commitment to corporate social responsibility than employees at non-ESOP companies. Business transfers in the form of ESOP plans for Mower Agency and for A to Z Machine.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/August.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:



Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000































































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.