Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - JULI 2023


De nieuwe werknemers-eigenaren bij High Speed Training Company, UK 
 

 Collectief werknemersaandeelhouderschap
                                            - de onweerstaanbare opkomst

Terwijl individueel werknemersaandeelhouderschap typisch is voor grote ondernemingen, is collectief werknemersaandeelhouderschap de voorkeursvorm voor kmo’s.

Bij de individuele vorm investeert de werknemer zijn spaargeld in aandelen van de onderneming. Grote ondernemingen zijn immers gewend om hun aandelen aan te bieden aan het publiek. Aan werknemers wordt de verkoop meestal tegen gunstige voorwaarden aangeboden, in de vorm van een verlaagde prijs of een bijdrage van de onderneming.

Voor kmo's is de situatie echter heel anders. De uitgifte van nieuwe aandelen is ongebruikelijk. Het is eerder in een specifiek geval dat het aandeelhouderschap kan veranderen: bij overdracht van de onderneming, wanneer de beherend aandeelhouder met pensioen wil gaan. We hebben het dan niet over een paar aandelen, maar over de hele onderneming. Het gaat om veel grotere bedragen. Ze liggen buiten het bereik van de individuele werknemer. Aan de andere kant is dit waar collectief werknemersaandeelhouderschap om de hoek komt kijken.

Het mechanisme van collectief aandeelhouderschap betekent dat de werknemer niet hoeft te investeren, zijn eigen spaargeld niet hoeft te riskeren en zich niet in de schulden hoeft te steken. De financiering komt van buitenaf, in de vorm van krediet, en de werknemers dragen niet het risico.

In de Angelsaksische wereld is de trust het juridische vehikel om dit effectief te organiseren. In de Verenigde Staten bestaat het ESOP-plan al sinds 1974. In het Verenigd Koninkrijk is het de Employee Ownership Trust, waarvan het succes blijft toenemen. Onweerstaanbaar.

In veel Europese landen bestaan er wettelijke vehikels om dezelfde mechanismen voor collectief werknemersaandeelhouderschap te organiseren. Hun namen verschillen enigszins van land tot land: private stichting, fondation privée, fiducie, stichting administratiekantoor, Privatstiftung, stiftelse,

In veel Europese landen wordt familieaandeelhouderschap al jarenlang georganiseerd met behulp van deze systemen. Nu is het tijd dat het werknemersaandeelhouderschap er op zijn eigen manier gebruik van maakt. Op die manier kan het werknemersaandeelhouderschap zich in Europa ook uitbreiden naar kmo’s.

Persoverzicht
Een selectie van 24 opmerkelijke artikelen in 7 landen in juni 2023: Tsjechië, Frankrijk, Italië, Nederland, Roemenië, VK, VS.
Czechia: Government promise.
France: Take inspiration from the SCOP model. The Jean Jaurès Foundation recommends prohibiting employee share ownership "pure and simple madness". New employee share plan for Sanofi, for Veralia. Employee ownership weighs 80% at GCC Construction. ERES publishes its annual overview of employee share ownership.
Netherlands: CNV Union recommends the free distribution of shares to employees. Employee ownership foundations operate primarily on the basis of share certification.
Romania: Employee share ownership takes off in Romania.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees, this month, among others, the case of: Cornerstone Veterinary Clinic, Clean Digital Marketing, Davies+McKerr Consultancy, Mapp Real Estate, Ainsley Gommon Architects, Leisure Park Internet Solutions.
USA: Business transmission to Employee-Owned Purpose Trust.

The full press review is available on:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/June.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.