Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - DECEMBER 2021

 Dreiging in Noorwegen

Het begint in Denemarken.

In de schaduw van de financiŽle crisis is een van de eerste daden van de nieuwe Deense regering in 2011 (Helle Thorning-Schmidt, sociaaldemocraat) om alle stimulansen voor aandeelhouderschap van werknemers stop te zetten. Vijf jaar later, in 2016, is een van de eerste daden van de nieuwe Deense regering (Lars Rasmussen, conservatief-liberaal) om ze in ere te herstellen.

Maar er gebeurt niets. Fatale politieke instabiliteit. Er wordt niet geÔnvesteerd in nieuwe plannen voor aandeelhouderschap van werknemers, de bedrijven komen er niet op terug.

Vandaag wordt Denemarken opnieuw geleid door een sociaaldemocratische regering. Deze laatste droomt van het bevorderen van Ďdemocratischeí ondernemingen.

En dan is er Noorwegen.

Het is niet het best geplaatste land in Europa voor de ontwikkeling van aandeelhouderschap van werknemers, met 40.000 werknemers die aandeelhouder zijn, slechts ongeveer 10% van de werknemers van grote ondernemingen. Om de achterstand in te halen, heeft de Noorse regering besloten de stimulansen voor aandeelhouderschap van werknemers in 2021 te verhogen.

Maar in de tussentijd zijn er verkiezingen. Een nieuwe sociaaldemocratische regering. Verrassing: het plan verandert. Het plan is nu om alle fiscale stimulansen voor aandeelhouderschap van werknemers, dat als een bron van ongelijkheid wordt beschouwd, af te schaffen.

Het is echter al lang bekend dat aandeelhouderschap van werknemers niet alleen de rechtstreekse begunstigden en de ondernemingen ten goede komt, maar ook de levenskwaliteit en de bevolking in het algemeen.

In de Noorse pers botsen de argumenten voor en tegen, organisaties en vakbonden zijn verdeeld...

Zie in het persoverzicht    

Persoverzicht
Een selectie van 33 opmerkelijke artikelen in 8 landen in november 2021: AustraliŽ, Frankrijk, Duitsland, ItaliŽ, Noorwegen, Rwanda, VK, VS.
Australia: Paving the way for the generalization of Employee Ownership Trusts in Australia.
France: New employee share plan for Air Liquide, for Thales, for Orange, for Focus Home, for Capgemini. Success for workers' co-operatives in Alsace.
Germany: Special Edition 2021 - Update on employee participation plans in Germany.
Italy: The social partners remain little involved in the implementation of employee share plans. Generali honored for its new employee share plan.
Norway: Political threat.
Rwanda: Why stock options work?
UK: One in 20 of all business transmissions is now to an Employee Ownership Trust. Every day a new SME is transferred to an Employee Ownership Trust as for instance this month: Reid & Fraser, Talbots Law, Tapestry, Sapphire, Chronos Technology, Clegg Group, Wee Blue Coo, Greenwood, Altar, International Organisation Development, Davison Fencing. Should the 'S' in ESG analysis be extended to include employee share ownership?
USA: How Employee Stock Ownership Plans (ESOP) work. EOTs are relatively new in the United States.

The full press review is available on:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2021/November.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:


A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000


   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.