Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2021. DECEMBER

 Fenyegető veszély Norvégiában

A történet Dániában kezdődött.

A pénzügyi válság fenyegetése miatt az új dán kormány (Helle Thorning-Schmidt, szociáldemokrata vezetővel) egyik első intézkedése 2011-ben az volt, hogy leállította a munkavállalói részvénytulajdonlás minden ösztönzőjét. Öt évvel később, 2016-ban az új dán kormány (Lars Rasmussen, konzervatív-liberális vezetővel) egyik első intézkedése volt, hogy helyreállítsa ezt az állapotot.

Azonban semmit sem tettek ennek érdekében. Végzetes politikai instabilitás. Az új munkavállalói részvénytulajdonosi rendszerekbe nem fektetnek be újból, a vállalatok nem térnek vissza a korábbi rendszerhez.

Ma Dániát újból szociáldemokrata kormány irányítja, amely arról álmodozik, hogy előmozdítja a „demokratikus” vállalatokat.

És itt van Norvégia.

A nagyvállalatok mindössze mintegy 10%-át kitevő 40 ezer részvénytulajdonos munkavállalójával nem áll kifejezetten jól Európában a munkavállalói részvénytulajdonlás fejlesztése szempontjából. A felzárkózás érdekében a norvég kormány úgy döntött, hogy 2021-ben növeli a munkavállalói részvénytulajdonlás ösztönzését.

Igen ám, de időközben választások jöttek. Új szociáldemokrata kormány. Meglepetés: a terv változik. Most a cél az, hogy eltöröljék a munkavállalói részvénytulajdonlásra vonatkozó összes adókedvezményt, amelyet az egyenlőtlenségek forrásának tekintenek.

Régóta ismert azonban, hogy a munkavállalói részvénytulajdonlás nemcsak a közvetlen kedvezményezetteknek és a vállalatoknak, hanem általánosságban az életminőségnek és a lakosságnak is előnyös.

A norvég sajtóban dúl a mellette és az ellene szóló érvek csatája, a szervezetek és szakszervezetek megosztottak...

Sajtószemle megtekintése    

Sajtófigyelő
2021 novemberében hónapban 33 figyelemre méltó cikket találtunk 8 országból: Ausztrália, Franciaország, Németország, Olaszország, Norvégia, Ruanda, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.
Australia: Paving the way for the generalization of Employee Ownership Trusts in Australia.
France: New employee share plan for Air Liquide, for Thales, for Orange, for Focus Home, for Capgemini. Success for workers' co-operatives in Alsace.
Germany: Special Edition 2021 - Update on employee participation plans in Germany.
Italy: The social partners remain little involved in the implementation of employee share plans. Generali honored for its new employee share plan.
Norway: Political threat.
Rwanda: Why stock options work?
UK: One in 20 of all business transmissions is now to an Employee Ownership Trust. Every day a new SME is transferred to an Employee Ownership Trust as for instance this month: Reid & Fraser, Talbots Law, Tapestry, Sapphire, Chronos Technology, Clegg Group, Wee Blue Coo, Greenwood, Altar, International Organisation Development, Davison Fencing. Should the 'S' in ESG analysis be extended to include employee share ownership?
USA: How Employee Stock Ownership Plans (ESOP) work. EOTs are relatively new in the United States.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2021/November.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:



Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000





























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.