Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - SEPTEMBER 2023


 

 Oxford Symposium 2023

Op 30 en 31 augustus kwamen 60 experts en beroepsbeoefenaars bijeen op de Universiteit van Oxford.

Ze bespraken de instrumenten voor collectief werknemersaandeelhouderschap, de vorm van werknemersaandeelhouderschap die het mogelijk maakt om kmo’s op grote schaal over te dragen aan werknemers.

Wanneer de baas van een kmo met pensioen wil gaan, is de onderneming overdragen aan de werknemers vaak de beste optie. Maar het gaat niet om enkele aandelen; het gaat om veel grotere bedragen, die buiten het bereik van de individuele werknemers vallen. Collectief werknemersaandeelhouderschap is dan de oplossing.

Het mechanisme van collectief aandeelhouderschap betekent dat de werknemer niet hoeft te investeren, zijn eigen spaargeld niet hoeft te riskeren en zich niet in de schulden hoeft te steken. De financiering komt van buitenaf, in de vorm van krediet, en de werknemers dragen niet het risico.

In de Angelsaksische wereld is de "trust" het juridische vehikel om dit effectief te organiseren. In de Verenigde Staten is dit het ESOP-plan sinds 1974. In het Verenigd Koninkrijk is het de Employee Ownership Trust, waarvan het succes blijft toenemen.

In veel Europese landen bestaan er wettelijke vehikels om dezelfde mechanismen voor collectief werknemersaandeelhouderschap te organiseren. Hun namen verschillen enigszins van land tot land: private foundation, private stichting, fondation privée, fiducie, stichting administratiekantoor, Privatstiftung, stiftelse,…

Een eerste reeks Europese landen is nu geïdentificeerd. Momenteel is het de bedoeling het standaardmodel voor collectief werknemersaandeelhouderschap op te stellen in overeenstemming met de wetgeving van elk land. Oproep aan de geïnteresseerde juristen!

Persoverzicht
Een selectie van 24 opmerkelijke artikelen in 8 landen in augustus 2023: Tsjechië, Duitsland, Spanje, Italië, Japan, Nederland, VK, VS.
Czechia: Czech legislation is still an obstacle to the development of employee share ownership. Some advocate a competing device, profit-sharing.
Germany: Government agreement to encourage employee share ownership.
Spain: New employee share plan for Axa.
Italy: There is little to say about employee share ownership in Italy.
Japan: Japan to ease stock-option tax rules to help startups gain talent.
Netherlands: An example of a Dutch-style employee ownership foundation.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Scala Consultancy, Instinct Resourcing recruitment, EA Collective Agency, Highland Fuels, Big Group, WCF Limited. With over 13,000 employees, Churchill Group is the largest ever transition to an Employee Ownership Trust.
USA: Growing attention for Employee Ownership Trusts. Workers become millionaires in sale of employee-owned Philadelphia insurance company. BDO to Establish Employee Stock Ownership Plan. Teamshares represents employee ownership for SMEs in private equity style.

The full press review is available on:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/August.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.