Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - MAART 2023

 Jackpot

100.000 euro voor elk van de 1.000 werknemersaandeelhouders van La Redoute!

Die informatie veroorzaakt opschudding in en buiten Frankrijk, zoals blijkt uit het persoverzicht.

Het verhaal begint in 2013, wanneer La Redoute op de rand van het faillissement stond. La Redoute werd toen overgenomen door de werknemers: een duizendtal van hen investeren enkele tientallen euro's. Ondertussen hebben ze het bedrijf winstgevend gemaakt, en Galeries Lafayette biedt nu miljoenen om het terug te kopen.

Deze cijfers zijn spectaculair, en ongebruikelijk bij ons. Zij zijn echter wel gebruikelijk in Angelsaksische landen, waar werknemersaandeelhouderschap in kmo's wijdverspreid is, in tegenstelling tot op het Europese vasteland. Dit merken we op wanneer deelnemers van een Employee Stock Ownership Plan (ESOP) met pensioen gaan of wanneer er een beursgang plaatsvindt.

Laten we hopen dat werknemersaandeelhouderschap zich verder zal ontwikkelen in de Europese KMO's, aangezien het startschot al is gegeven.

Er is hier echter geen sprake van een loterij of van magie. Het gaat om de innovatie, het harde werk en de motivatie van de werknemers wanneer zij ook mede-eigenaars zijn van hun bedrijf. En dan is er nog de controlepremie, de premie die een koper bereid is te bieden om de controle over een bedrijf te verkrijgen, naar verluidt 100 miljoen voor Galeries Lafayette bij La Redoute.

Is het een goede zaak dat de werknemers de controle over hun bedrijf opgeven in ruil voor een grote stapel cash? De toekomst zal het uitwijzen.

Wij herinneren ons nog het geval van goede vakbondsleden die samen met hun collega's 10% van een middelgrote Ierse bank in handen hadden. Zij waren de grootste aandeelhouder. Zij hebben niet kunnen weerstaan aan de verleiding van de prijs die Royal Bank of Scotland hen gaf voor hun aandeel. Helaas beseften ze al snel dat ze met 1% van RBS geen gewicht meer in de schaal legden. We herinneren ons dat het heel slecht afliep.

Persoverzicht
Een selectie van 26 opmerkelijke artikelen in 9 landen in februari 2023: Canada, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, VK, VS.
Canada: The Canadian Employee Ownership Coalition is calling on the federal government to make Employee Ownership Trusts a reality in its Budget 2023 as it is in the USA and in the UK.
Germany: 85% of employee share plans generate at least a 50% return over ten years.
France: The 1,000 employee shareholders of La Redoute will share 100 million euros.
Luxembourg: Is the jackpot for employee shareholders of La Redoute possible in Luxembourg?
Netherlands: The STAK is for long the equivalent of the Employee Ownership Trust in the Netherlands; however its use for business transfers has been lost.
Norway: Annual employee share purchase plan for Veidekke.
Spain: New trouble for Mondragon as two industrial co-ops leave the Group.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Harper McDermott, Archway Veterinary Centre, Warrant Group, Kudos Records, Livingston James, Warwick Auctioneers, Connick Tree Care, TwoTwenty Staircases, Talk Training, Sewell Estates, Hanson Buildings.
The great resources of European lobbying for stock options in startups.
USA: How an ESOP works. A new model: Private equity and employee ownership.

The full press review is available on:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/February.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000


   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.