Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2023. MÁRCIUS

 Jackpot

100 000 euró a Redoute vállalat mind az 1000 munkavállalói részvényese számára!

A hír nagy port kavart Franciaországban és környékén, amint az a sajtó beszámolóiból is kiderül.

A történet 2013-ban kezdődött, amikor a Redoute a csőd szélén állt. A céget a dolgozók vették át, és közülük ezren néhány tucat eurót fektettek bele. Mára sikerült talpra állítaniuk a céget, amelyért a Galeries Lafayette több milliós vételi ajánlatot tett.

Ezek igen jelentős és számunkra meglehetősen szokatlan számok. Az angolszász országokban ez azonban nem ritka jelenség. A kontinentális Európával ellentétben itt a munkavállalói tulajdonlás a kkv-kban széles körében elterjedt. Gyakran előfordul például olyan esetekben, amikor a munkavállalói részvénytulajdoni alap (ESOP) résztvevői nyugdíjba vonulnak, vagy amikor tőzsdei bevezetésre kerül sor.

Bízunk benne, hogy a munkavállalói részvénytulajdonlás utat fog törni magának az európai kkv-kban is, mint ahogyan ez a folyamat valójában már el is kezdődött.

Ebben azonban semmi meglepetés vagy varázslat nincs. A „titok” a beletett munka és az alkalmazottak motiváltsága, hiszen ők is társtulajdonosai a vállalatuknak. Emellett ott van az irányítási felár, amit egy vevő hajlandó felajánlani azért, hogy megszerezze a vállalat feletti ellenőrzést, ami a Galeries Lafayette esetében konkrétan 100 milliót jelentett – ennyit ajánlott fel a Redoute feletti ellenőrzésért.

Helyes-e, ha a munkavállalók egy nagy halom pénzért cserébe lemondanak a vállalatuk irányításáról? Ezt majd a jövő dönti el.

Emlékszünk még azoknak a derék szakszervezeti tagoknak az esetére, akik munkatársaikkal együtt egy közepes méretű ír bank 10%-át irányították. Ők voltak a legnagyobb részvényesek. Nem tudtak ellenállni a Royal Bank of Scotland által a részesedésükért felajánlott díj csábításának. Sajnos hamarosan rájöttek, hogy az RBS 1%-ával már nem számít a szavuk. Emlékezhetünk rá, hogy az az ügy nagyon rosszul végződött.

Sajtófigyelő
2023 februárében hónapban 26 figyelemre méltó cikket találtunk 9 országból: Kanada, Németország, Spanyolország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Egyesült Királyság, USA.
Canada: The Canadian Employee Ownership Coalition is calling on the federal government to make Employee Ownership Trusts a reality in its Budget 2023 as it is in the USA and in the UK.
Germany: 85% of employee share plans generate at least a 50% return over ten years.
France: The 1,000 employee shareholders of La Redoute will share 100 million euros.
Luxembourg: Is the jackpot for employee shareholders of La Redoute possible in Luxembourg?
Netherlands: The STAK is for long the equivalent of the Employee Ownership Trust in the Netherlands; however its use for business transfers has been lost.
Norway: Annual employee share purchase plan for Veidekke.
Spain: New trouble for Mondragon as two industrial co-ops leave the Group.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Harper McDermott, Archway Veterinary Centre, Warrant Group, Kudos Records, Livingston James, Warwick Auctioneers, Connick Tree Care, TwoTwenty Staircases, Talk Training, Sewell Estates, Hanson Buildings.
The great resources of European lobbying for stock options in startups.
USA: How an ESOP works. A new model: Private equity and employee ownership.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/February.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000





























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.