Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - JULI 2022

 Werknemersaandeelhouderschap in KMOís

Het is vandaag een feit dat werknemers-aandeelhouderschap zich in een duizelingwekkend tempo ontwikkelt in KMOís. Waar? In Groot-BrittanniŽ.

Het geheim? Collectief werknemersaandeel-houderschap. Dat is veel gemakkelijker te financieren en te beheren dan individuele deelnemingen.

Elke dag wordt in het VK een nieuwe kmo overgedragen aan haar werknemers. Gemiddelde grootte: 75 werknemers. Ze worden vaak 100% werknemer-eigenaar.

Tien jaar geleden gaf de Nuttall Review in opdracht van de Britse regering het startsein voor deze beleidskeuze voor werknemersaandeelhouderschap in kmoís. Vandaar een reeks maatregelen gebaseerd op de implementatie van de ĎEmployee Ownership Trustí-regeling.

Vandaag blikt Graeme Nuttall terug op dit succes door te tonen "hoe het VK werknemersaandeelhouderschap internationaal stimuleert". Dit strekt zich uit van de Verenigde Staten tot AustraliŽ, Canada, Zuid-Afrika, alsmede Denemarken en het Europese vasteland.

In de komende tien jaar zou collectief werknemersaandeelhouderschap wel eens internationaal het standaardmodel voor werknemersaandeelhouderschap bij bedrijfsopvolging kunnen worden.

 

 


 Corporate Governance

Professor Sami Adwan en een team van de Universiteit van Sussex hebben onlangs een prachtig nieuw studiewerk gepubliceerd op basis van de EFES-databank van werknemersaandeelhouderschap in Europese bedrijven.

De studie verschaft nieuw bewijs over de vraag of en hoe werknemersaandeelhouderschap de kwaliteit van de financiŽle verslaggeving beÔnvloedt. De conclusie is dat er een positief verband bestaat tussen werknemersaandeelhouderschap op brede basis en de kwaliteit van financiŽle verslagen.

Dit bevestigt dat ondernemingen met meer werknemersaandeelhouderschap minder geneigd zijn om de gemelde prestaties te manipuleren. Dat werknemersaandeelhouderschap op het huidige niveau groot genoeg is om werknemers te stimuleren en het bedrijfsbeleid te beÔnvloeden. Dat bedrijven geneigd zijn meer informatie vrij te geven wanneer de werknemers een groter belang in het bedrijf hebben.

Dit benadrukt dus de rol die werknemersaandeel-houderschap kan spelen bij het verbeteren van het ondernemingsbestuur en het verminderen van de neiging om jaarrekeningen te manipuleren.

De studie is hier te vinden

 

Persoverzicht
Een selectie van 33 opmerkelijke artikelen in 7 landen in juni 2022: BelgiŽ, TsjechiŽ, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, VK, VS.
Belgium: An idea to relaunch employee share ownership in Belgium.
Czechia: How employee share plans work.
Denmark: †The group of experts for employee ownership has submitted its recommendations to the Government.
France: New employee share plans for TotalEnergie, for Voltalia, for Euroapi, for Sanofi, for Visiativ, for Unisoft, for Veralia, for Korian, Business transfer through a workers' cooperative for Embell'FaÁade.
Germany: Towards a real share ownership policy in Germany, the project of the Ministers of Finance and Justice.
UK: Record figures for business transfers to employees. The Government plans a doubling in Wales. Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of: Potter Raper, TaxAssist, The Executive Shaving Company, A&F Sprinklers, Carlton Bingo, Giles Wilson, Evolve Family Law, Gilbert Thompson, Woods Hardwick, Denby Campervans, Crooke Walker Consultancy, Great Cornish Food Store.
USA: Business transfers in the form of ESOP plans for GVC and for Apex Plumbing.

The full press review is available on:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/June.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:


A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000
   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.