Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - OKTOBER 2022

 Polemiek in het aandeelhouderschap bij werknemers

Het is bekend dat aandeelhouderschap bij werknemers positieve resultaten oplevert. Dat is een bewezen feit. Aandeelhouderschap bij werknemers neemt echter vele vormen aan (er zijn ongeveer tien basismodellen).

De ideologische en politieke oorsprong van aandeelhouderschap bij werknemers zijn nog diverser. Het overzicht van de voorstanders van aandeelhouderschap van werknemers varieert van Margaret Thatcher tot Ronald Reagan, Charles de Gaulle, Karl Marx of Michel Bakunin. En de tegenstanders zijn even gemakkelijk te vinden in de gelederen van de anarchisten als in die van de marxisten, de gaullisten, de ultraliberalen of de conservatieven. Donald Trump kan uiteraard tot beide kampen worden gerekend.

Wij moeten zoveel mogelijk een onderscheid maken tussen feiten en bedoelingen, motivaties, interpretaties, ideologieŽn en particularismen.

Nooit eerder was de verdeling van rijkdom of het aandeelhouderschap van bedrijven zo gedemocratiseerd als nu. Miljarden mensen over de hele wereld hebben er nu toegang toe via banken, pensioenfondsen, beleggingsfondsen en dergelijke.

Ter vergelijking: aandeelhouderschap bij werknemers blijft relatief minder wijdverbreid.

Er is een groeiende polemiek hierover, met name in de Verenigde Staten (zie het persoverzicht van deze maand). Deze komt voort uit de toenemende keuze van grote participatiefondsen om een deel aandeelhouderschap bij werknemers in hun financiŽle plannen op te nemen. Het KKR-fonds en zijn leider Pete Stavros drukken dit sterk uit (ĎGreater employee ownership can make work fairerí).

Anderzijds zien historische voorstanders van aandeelhouderschap bij werknemers deze bereidheid om deel te nemen aan de financiering van aandeelhouderschap bij werknemers in een negatief licht. Ze zien het als een inbreuk. Ze pleiten tegen finance, voor een terugkeer naar gemeenschapszin, naar lokale verankering. Corey Rosen, de oprichter van de centrale organisatie voor aandeelhouderschap bij werknemers in de VS, het National Center for Employee Ownership, verwoordt dit standpunt in een nieuw boek (Ownership: Reinventing Companies, Capitalism, and Who Owns What). Een aanrader.

Persoverzicht
Een selectie van 34 opmerkelijke artikelen in 6 landen in september 2022: Spanje, Frankrijk, Ierland, ItaliŽ, VK, VS.
France: Complaint in court at EDF. New employee share plans for Engie, for Lťon Grosse, for Veolia Environnement, Michelin, Capgemini, Valeo, Spie. Receivership for Scopelec, the largest workers' cooperative in France. Involving employees in corporate governance, a French (and not German) invention.
Ireland: Ireland lags behind rivals for employee share schemes.
Italy: The various forms of employee share ownership.
Spain: New employee share plan for Michelin.
UK: Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of:
Highland Ecology and Development, Shuttle Buses, Britsafe, ShapeBlue. Share options explained: the essential guide for UK startups.
USA: What is an ESOP? Can employee ownership help save capitalism from itself? Employee ownership programmes are gaining traction in the private equity industry.

The full press review is available on:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/September.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000


   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.