Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2022. OKTÓBER

 A munkavállalói részvénytulajdon körüli vita

A munkavállalói részvénytulajdon köztudottan előnnyel jár. Ez bizonyított tény. A munkavállalói részvénytulajdon azonban számos formában történhet (körülbelül tíz alapvető modell létezik).

A munkavállalói részvénytulajdon ideológiai és politikai eredete még ennél is sokrétűbb. A munkavállalói részvénytulajdon támogatói között ott találunk Margaret Thatchertől kezdve Ronald Reaganen, Charles de Gaulle-on és Karl Marxon át egészen Michel Bakuninig terjedően sok fontos embert. Ami pedig az ellenzőit illeti, ugyanúgy megtalálhatók az anarchisták, a marxisták, a de gaullisták, az ultraliberálisok és a konzervatívok soraiban. Természetesen a két tábor egyikébe Donald Trump is besorolható.

Ami minket illet, a lehető legnagyobb mértékben szeretnénk különbséget tenni a tények és a szándékok, a motivációk, az értelmezések, az ideológiák és a sajátosságok között.
Sosem volt még ennyire demokratizált a vagyon elosztása vagy a vállalati tulajdon, mint napjainkban. Világszerte emberek milliárdjai férnek hozzá bankokon, nyugdíjalapokon, befektetési alapokon és egyéb eszközökön keresztül.

Ehhez képest a munkavállalói részvénytulajdon viszonylag kevésbé elterjedt.

Ezt a témát egyre nagyobb vita övezi, különösen az Egyesült Államokban (lásd e havi sajtószemle). Ez abból ered, hogy a nagy magántőkealapok egyre inkább úgy döntenek, hogy pénzügyi terveikbe beillesztik a munkavállalói részvénytulajdont. A KKR alap és vezetője, Pete Stavros határozottan kifejti ezt a véleményét („Greater employee ownership can make work fairer ” (A nagyobb munkavállalói tulajdonlás igazságosabbá teheti a munkát)).

Másrészt a munkavállalói részvénytulajdon történelmi támogatói rossz szemmel nézik a munkavállalói részvénytulajdon finanszírozásában való részvételi szándékot. Úgy látják, hogy ez egyfajta „betolakodás”. A finanszírozás ellen, a közösségi szellemhez, a helyi gyökerekhez való visszatérés mellett érvelnek. Corey Rosen, az Egyesült Államokban a munkavállalói részvénytulajdon központi szervezetének, a National Center for Employee Ownershipalapítója új könyvében (Ownership: Reinventing Companies, Capitalism, and Who Owns What (Tulajdonlás: A vállalatok, a kapitalizmus és a tulajdonjogok újjáalakítása) ezt az álláspontot fejtegeti. Olvassák el.

Sajtófigyelő
2022 szeptemberében hónapban 34 figyelemre méltó cikket találtunk 6 országból: Spanyolország, Franciaország, Írország, Olaszország, Egyesült Királyság, USA.
France: Complaint in court at EDF. New employee share plans for Engie, for Léon Grosse, for Veolia Environnement, Michelin, Capgemini, Valeo, Spie. Receivership for Scopelec, the largest workers' cooperative in France. Involving employees in corporate governance, a French (and not German) invention.
Ireland: Ireland lags behind rivals for employee share schemes.
Italy: The various forms of employee share ownership.
Spain: New employee share plan for Michelin.
UK: Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of:
Highland Ecology and Development, Shuttle Buses, Britsafe, ShapeBlue. Share options explained: the essential guide for UK startups.
USA: What is an ESOP? Can employee ownership help save capitalism from itself? Employee ownership programmes are gaining traction in the private equity industry.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/September.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000















































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.