Předplatit  /  Odhlásit  /  Členství                                                      
                                                                                              Přeložil. Ing. Petr Navrátil - KSLP Česká Společnost pro Zaměstnaneckou Participaci


EFES ZPRAVODAJ - BREZEN 2020

Další pokrok v loňském roce ve vlastnictví zaměstnanců

NOVÝ

The new "Annual Economic Survey of Employee Share Ownership in European Countries" is just released
More information


in partnership with




Další pokrok v loňském roce ve vlastnictví zaměstnanců

Kromě všech informací o vlastnictví akcií zaměstnanců a plánech zaměstnaneckých podílů zahrnuje tento nový průzkum kapitoly o správě a řízení společností (zejména zastoupení zaměstnanců ve správní radě) a vlastnické struktuře všech velkých evropských společností.

Průzkum odhaluje další pokrok v loňském roce, pokud jde o vlastnictví zaměstnaneckých akcií v Evropě. Tempo růstu se zvýšilo u počtu zaměstnanců akcionářů, s 7,2 milionu lidí ve velkých evropských společnostech. Přidáme-li jeden milion zaměstnanců akcionářů v malých a středních podnicích, dosáhne celkový počet 8,2 milionu.

V květnu 2019 vlastnily 350 miliard EUR, na začátku roku 2020 se zvýšily na 400 miliard EUR. Držená aktiva dosáhla v roce 2019 50 000 EUR na osobu a v roce 2019 27 000 EUR, pokud jsou vyloučeni nejvyšší výkonní pracovníci, v porovnání s 13 000 EUR v roce 2009, což představuje nárůst o 113 EUR %, když se evropské burzy ve stejném období zvýšily o 58%, - dobrý příklad výhod plynoucích z vlastnictví zaměstnaneckých akcií pro evropské zaměstnance.

V roce 2019 pokračoval rozvoj vlastnictví zaměstnaneckých akcií ve velkých evropských společnostech. Stále více z nich organizuje plány zaměstnaneckých akcií (viz Graf). V roce 2019 mělo 94% všech velkých evropských společností vlastnictví zaměstnaneckých akcií, z toho 89% mělo plány zaměstnaneckých akcií všeho druhu, zatímco 52% mělo „široké“ plány pro všechny zaměstnance a 62% mělo akciové opční plány. A konečně 31% všech velkých evropských společností v průběhu roku zahájilo nové plány zaměstnaneckých podílů, což je podíl, který se rok od roku zvyšuje.


Tento vývoj samozřejmě reaguje na obecnou poptávku zaměstnanců a společností. Vlastnictví zaměstnaneckých akcií je však ve Francii, Velké Británii a severských zemích stále mnohem rozšířenější a demokratičtější než ve středních / východních a jižních zemích. Evropská komise bohužel v této oblasti dosud nepřevzala žádnou iniciativu pro konvergenci.

Na druhé straně nový průzkum ukazuje, že v poslední době byly ovlivněny dva významné podíly zaměstnanců - podíl na demokratizaci vlastnictví zaměstnanců v Evropě a podíl zaměstnanců na vlastnické struktuře evropských společností. Začalo to před rokem, ale nyní je mnohem výraznější. Je to způsobeno velmi specifickými a neočekávanými příčinami, zejména ve francouzských kotovaných společnostech.

Na závěr, počet velkých dělnických družstev klesá všude v Evropě, zatímco jiné formy vlastnictví zaměstnaneckých podílů vzkvétají. Velká Británie a Francie jsou jediné evropské země, které vykazují nedávný, ale významný nárůst počtu nekótovaných společností vlastněných majoritním zaměstnancem. Počet těchto společností ve Velké Británii se zvýšil z 36 v roce 2014 na 90 v roce 2019. Je to zejména kvůli zavedení legislativy na podporu nové struktury důvěry vlastnictví zaměstnanců v roce 2014. Ve Francii je to spíše způsobeno mnoha kombinovanými správami a výkupy zaměstnanců.

Přehled tisku
V únoru 2020 máme na výběr 28 pozoruhodných článků ve 12 zemích: Austrálie, Belgie, Čína, Dánsko, Francie, Německo, Indie, Nizozemsko, Srbsko, Španělsko, Velká Británie, USA.
Austrálie: Jsou Mondragonovy kooperativní nápady přenositelné do Austrálie?
Belgie: Ministr malých a středních podniků chce oživit vlastnictví akcií zaměstnanců.
Čína: Plány zaměstnaneckých akcií na burze cenných papírů Shenzhen.
Dánsko: Nový plán podílu zaměstnanců pro Jyske Sparekasse.
Francie: 100 000 zaměstnanců Vinci ve Francii se stalo akcionáři skupiny. Nové plány podílů zaměstnanců pro Eiffage, pro Schneider Electric. Eres odhalil nové informace o plánech zaměstnaneckých podílů v roce 2019.
Německo: Nové výzvy k právní úpravě vlastnictví zaměstnaneckých akcií pro začínající podniky.
Indie: Akční plány akci USA: Vysvětlení plánů ESOP. Vlastnické sdílení zaměstnanců pro startupy.í v Indii a nové pobídky pro začínající podniky.
Nizozemsko: Dva významné malé a střední podniky pro vlastnictví zaměstnaneckých akcií v Nizozemsku.
Srbsko: Nové pobídky pro akciové opce v Srbsku.
Španělsko: Nový plán podílu zaměstnanců společnosti Repsol.
UK: Nová výzva k ekonomice „stylu Johna Lewise“ navzdory krizi jeho modelu
USA: Vysvětlení plánů ESOP. Vlastnické sdílení zaměstnanců pro startupy.

Plný přehled tiskových zpráv je k dispozici na našich webových stránkách na:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2020/February.htm 

Partner:
     

     Česká Společnost pro
         Zaměstnaneckou
              Participaci

A political roadmap for employee ownership in Europe

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribuce: 200.000





































































































































   S pozdravem

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
             EVROPSKÁ FEDERACE PRO ZAMĚSTNANECKÉ VLASTNICTVÍ AKCIÍ
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.