Předplatit  /  Odhlásit  /  Členství                                                      
                                                                                              Přeložil. Ing. Petr Navrátil - KSLP Česká Společnost pro Zaměstnaneckou Participaci


EFES ZPRAVODAJ - ÚNOR 2020

Kontrasty ve Velké Británii

Ne, nejde o Brexit.
Šest nových firem se minulý měsíc přesunulo do schématu zaměstnaneckého vlastnictví, což je nejvyšší počet za jediný měsíc od zavedení tohoto systému do britského práva v roce 2014. Stejně jako plán ESOP v USA, kterým je volně inspirován, je cílem tohoto programu povzbuzení přenosu malých a středních podniků na zaměstnance.
Na druhou stranu, zatímco se John Lewis prezentuje jako nejlepší příklad pro zaměstnanecké podílové programy ve Velké Británii a vlastnictví zaměstnanců jako klíčový bod své strategie, dnes čelí jeho firmy největší krizi ve své 156leté historii.
Viz tisková recenze pro všechny podrobnosti.

Přehled tisku
V lednu 2020 máme na výběr 20 pozoruhodných článků v 6 zemích: Burkina Faso, Francie, Německo, Španělsko, Velká Británie, USA.
Burkina Faso: První plán zaměstnaneckých podílů společnosti Orange Burkina.
Francie: Francie vylepšuje možnosti akciových opcí pro začínající zaměstnance. Úspěšný plán podílu zaměstnanců pro Suez. Jean Jaurčs, historický vůdce francouzské socialistické strany, hájil financované důchodové systémy.
Německo: Co dělat s ekonomickou nerovností? - Usnadnit zakládání podniků vlastněných zaměstnanci. Nové výzvy k legislativě zaměřené na rozvoj vlastnictví akcií zaměstnanců také v Německu.
Španělsko: Nový plán podílu zaměstnanců společnosti Repsol.
UK: Šest nových firem se stěhuje do schématu zaměstnaneckého vlastnictví, nejvyšší počet za jediný měsíc. Obchodní řetězec John Lewis, který se prezentuje jako nejlepší příklad pro zaměstnanecké podílové programy ve Velké Británii, dnes čelí největší krizi ve své 156leté historii.
USA: Když New Belgium Brewing - největší Coloradský řemeslný pivovar a první pivovar ve státě, který vstoupil do modelu zaměstnaneckého vlastnictví v roce 2013 - oznámil, že jej získal australský konglomerát, vyvstaly otázky nejen o tom, jak by to ovlivnilo nezávislou pivní scénu státu, ale jaký by to mělo dopad na vládní tlak na zvýšení zaměstnaneckých společností.

Plný přehled tiskových zpráv je k dispozici na našich webových stránkách na:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2020/January.htm 

Partner:
     

     Česká Společnost pro
         Zaměstnaneckou
              Participaci

A political roadmap for employee ownership in Europe

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribuce: 200.000


















   S pozdravem

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
             EVROPSKÁ FEDERACE PRO ZAMĚSTNANECKÉ VLASTNICTVÍ AKCIÍ
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.