Předplatit  /  Odhlásit  /  Členství                                                      
                                                                                              Přeložil. Ing. Petr Navrátil - KSLP Česká Společnost pro Zaměstnaneckou Participaci


EFES NOVINKY - LISTOPAD 2015

Italská pošta: Promarněná příležitost

Italská vláda nabídla k převzetí (prodeji) 40% akcií italské pošty, ze kterých bylo  1,13% vyhrazených pro zaměstnance. Výsledky této nabídky (IPO) jsou velmi uspokojivé pro italský stát, celkově 3,4 miliardy eur, přičemž celková poptávka přesahuje vice než 4 krát nabídku. Zaměstnanci dostali polovinu vyhrazených akcií: 26 234 zaměstnanců upsalo akcie,  což je  méně než 20% všech zaměstnanců italské pošty. V otevřeném dopise předložila CISL(konfederace italských odborových svazů) svůj návrh na kolektivní vlastnictví, v kombinaci s komunitárním zastoupení zaměstnanců, založený na  německém modelu. Italská vláda nechtěla jít toto cestou, ani nechtěla zvolit plán  skutečného  zaměstnaneckého  vlastnictví akcií  podporovaného prostřednictvím daňových pobídek. Přesto budou existovat bonusy italské pošty pro  12 vedoucích pracovníků, až do poloviny jejich  ročního platu. Porovnání: Britská vláda dala Royal Mail na akciový trh před dvěma lety, zatímco předala  10% akcií zdarma pro 150.000 zaměstnanců Britské pošty. Otevřený dopis na CISL je možno shlédnout The open letter of the CISL

Přehled tisku
Máme výběr z 31 pozoruhodných článků v 8 zemích v říjnu 2015: Rakousko, Finsko, Francii, Německu, Itálii, Španělsku, Velké Británii, USA.
Rakousko: Voestalpine slaví 20. výročí své primární emise akcií, 14,7% je v držení zaměstnanců.
Finsko: finské personální fondy expandovat znovu, poté, co byly zvýšeny daňové pobídky od roku 2011.
Francie: Nový  zaměstnanecký  plán akci pro Thales. Nová právní úprava ("Loi Macron") se vrací do vyšších daňových pobídek pro ocenění volných zaměstnaneckých akcií. Některé typické případy o zaměstnanecky vlastněnch společnosti Francie: Nice-Matin, La Redoute, Essilor, Cetil.
Německo: nová asociace  zaměstnaneckých akcionářů sdružení pro Siemens. Nová studie z univerzity v Göttingenu o dopadu plánu zaměstnaneckého vlastnictví akcií, na příkladu Siemens.
Itálie: IPO pro Poste Italiane a promarněná příležitost pro zaměstnance vlastnictví akcií v Itálii.
Španělsko: Nový zákon o zaměstnaneckém vlastnictví  a participativních společnostech. Asi polovina španělských společností kótovaných na burze mají plány zaměstnaneckých akcií. Sociedades Laborales společnosti  vlastněné zaměstnanci ve Valencii.
UK: Nové společnosti prodávány Trustům zaměstnaneckého vlastnictí. Píseň John Lewis.
USA: Nové společnosti  se obracejí na řízení ESOP. Nová zpráva se zaměřením na rizika spojená s odchodu do důchodu na bázi zaměstnaneckého vlastnictví. Americká vize o modelu John Lewis v porovnání s družstevními podniky.

Plný přehled tiskových zpráv je k dispozici na našich webových stránkách na:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2015/October.htm 

Partner:
     

     Česká Společnost pro
         Zaměstnaneckou
              Participaci

A political roadmap for employee ownership in Europe

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribuce: 200.000




























   S pozdravem

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
             EVROPSKÁ FEDERACE PRO ZAMĚSTNANECKÉ VLASTNICTVÍ AKCIÍ
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 808 30 33
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.

un compteur pour votre site