Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2023. JANUÁR

 ESG-teljesítmény és munkavállalói részvénytulajdonlás

A környezeti, társadalmi és irányítási (Environmental, Social and Governance, ESG) teljesítmény kulcsfontosságú a munkavállalói részvényesek számára.

Egy új kutatás szerint nagyon szoros kapcsolat van a vállalatok ESG-teljesítménye és a munkavállalók részvényprogramokba történő befektetései között.
Az ESG-t érintő események után a munkavállalók kevésbé hajlandóak befektetni, és kisebb összegeket fektetnek be a vállalat részvényeibe.

„Szociális” kategóriába tartozó események, különösen a munkakörülményekkel kapcsolatos és a helyi események befolyásolják a legnagyobb mértékben ezeket a befektetési döntéseket. Nem valószínű, hogy az anyagi indítékok szerepet játszanának ebben.

Összességében az eredmények arra utalnak, hogy a munkavállalók elégedettségét és lojalitását leginkább a munkavállalók jólétét közvetlenül érintő ESG-politikák befolyásolják.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalók nem pusztán pénzügyi motivációk alapján reagálnak. Napjainkban a munkavállalókat egyre inkább foglalkoztatja a vállalatuk által gyakorolt társadalmi felelősségvállalás.

A munkavállalók, amikor a munkáltatójuk részvényeibe fektetnek be, rendkívül érzékenyek az ESG-politikára is. Az ESG-politika különböző aspektusai közül azonban a közvetlenül a munkakörülményekhez kapcsolódó szempontok gyakorolják a legnagyobb hatást a munkavállalói részvényesekre.

A skizofrénia, amelyet olykor a munkavállalói részvényeseknek tulajdonítanak, a tények vizsgálatakor nem állja meg a helyét.

Lásd a teljes tanulmányt   

Sajtófigyelő
2022 decemberében hónapban 28 figyelemre méltó cikket találtunk 10 országból: Csehország, Franciaország, Olaszország, Marokkó, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Törökország, Egyesült Királyság.
Czechia: What is employee share ownership in the Czech Republic?
France: Private Equity: Ardian becomes first European-rooted partner to support Ownership Works. New employee share plan for Denjean. Round table at Equalis Capital - what are the obstacles for SMEs and ETIs and how to develop employee share ownership in the small structures? A very strong link between a company’s ESG performance and employees investing in share ownership plans. Game over for the largest workers' cooperative in France.
Italy: Zordan is preparing a new type of employee share ownership plan.
Morocco: New employee share plan for LabelVie.
Romania: New employee share plan for Arobs.
Slovenia: Call for help from Domel, the largest employee-owned company in Slovenia. A new Ministry of Solidarity Future will promote employee ownership.
Spain: The new legislation on employee-owned "sociedades laborales" is a failure. Could it be used for business transfers to employees? New employee share plan for Telefonica.
Sweden: Ljuders Nickelsilfverfabrik, a business transfer to employees.
Turkey: What drives employees to invest in their companies?
UK: Employee Ownership Trusts (EOT) – What are they and how do they work? New partnership with Co-operatives UK and the Employee Ownership Association. Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of: 4most, Seven Search and Selection, S&W Wholesale.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/December.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000





























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.